foodtalk
Geef een reactie

L- glutamine voor een sterke darmwand

L-Glutamine is een niet-essentieel aminozuur, maar ook het meest voorkomende niet-essentiële aminozuur in het menselijk lichaam. Tijdens bepaalde periode in ons leven zoals een herstelperiode of tijdens grote fysieke inspanning kan de glutaminesynthese onvoldoende zijn om ons lichaam in zijn behoefte te voorzien. Daarom wordt glutamine ook wel eens een semi-essentieel aminozuur genoemd.

De lichaamseigen synthese is het grootst in spieren,  lever, vetweefsel en hersenen. Glutamine speelt een belangrijke rol in de aminozuur-, koolhydraat- en vetstofwisseling. Ook fungeert het als energiebron voor snel delende cellen zoals immuuncellen en is het betrokken bij snelle deelprocessen van lichaamscellen zoals het darmepitheel. Zo werkt glutamine ook heilzaam bij wonden en brandwonden door medische ingrepen.

Glutamine is belangrijk voor het immuunsysteem en een goede opbouw en regeneratie van de darmwand en het is betrokken bij de handhaving van de zuur-base balans in het lichaam. Glutamine verhoogt de uitscheiding van zuren en verhoogt de bufferende capaciteit van bloedplasma, de spieropbouw en de ontgifting van ammoniak in de hersenen. Ook zijn er aanwijzingen dat glutaminesuppletie bijdraagt aan gewichtsdaling bij mensen met (sterk) overgewicht.

Dit aminozuur kan de bloed-hersenbarrière passeren en daar worden omgezet in offal-1463369_640glutaminezuur. Glutaminezuur is een stimulerende neurotransmitter maar ook een voorloper van de rustgevende neurotransmitter GABA. Een neurotransmitter is een boodschapperstof die ervoor zorgt dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren.

Ook is glutamine van belang voor de darmbarrièrefunctie: glutamine ondersteunt de vorming van zogeheten tight junctions (zonula occludens), specifieke eiwitten die darmepitheelcellen bij elkaar houden en ervoor zorgen dat deeltjes uit het maagdarmkanaal niet ongecontroleerd langs het darmslijmvlies het lichaam in kunnen komen. Glutamine wordt daarom vaak ingezet om lekkende darm tegen te gaan of wordt gebruikt tijdens een kuur voor een het herstel van een lekkende darm.

Voor wie:

L-glutamine kun je inzetten voor het verstevigen van de darmen omdat glutamine betrokken is bij snelle deelprocessen. Het beschermt het maagslijmvlies en bevordert het aminozuur dat zorgt voor de genezing van een maagzweer.

 • Doe jij aan duursport dan kan je een lekkende darm tegen gaan door gebruik te maken van glutaminesuppletie.
 • Heb jij Diabetes type 2 dan kan glutaminesuppletie bij de maaltijd de suikerspiegel verbeteren.
 • Heb jij veel stress? Houd dan ook glutamine op peil want deze zijn samen met cysteïne en glycine bouwstenen voor de antioxidant glutathion. En in stressvolle periode is er meer glutamine nodig om deze synthese op peil te houden zodat cellen voldoende beschermd blijven tegen oxidatieve stress.

Overige indicaties voor het gebruik van glutamine: (ter ondersteuning van herstel bij of vermindering van de klachten rondom)

 • Wonden, brandwonden, trauma
 • Ontstekingen (ziekten)
 • Infecties
 • HIV-klachten
 • Lekkende darm
 • Duursport
 • Diabetes type 2
 • Overgewicht, obesitas
 • Inflammatoire darmziekten
 • Maagzweer (bijvoorbeeld door stress of medicijnen)
 • Aids
 • Kanker

Voedingsbronnen van glutamine zijn:
Vlees, zuivel, eieren, soja, bonen, tarwe. Ik eet dit allemaal niet (vlees zelden) dus ja ik gebruik glutamine :).

Algemene dosering: 5-14 gram per dag minimaal een half uur voor, of twee uur na een maaltijd innemen met water of vruchtensap.

L-Glutamine-Poeder-Bonusan-500-gramVitals L-glutamine poeder 200 gram

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

This entry was posted in: foodtalk

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s