foodtalk
Geef een reactie

Alles over B – vitamines

Als voedingsdeskundige adviseer ik veel mensen bij de juiste aanvulling van suppletie. Een supplement dat ik regelmatig adviseer is een goede B multivitaminen. In deze blog beschrijf ik kort wat B-vitamines zijn, waarom het belangrijk is om deze aan te vullen, wat de klachten kunnen zijn en hoe jij het zelf kunt herkennen.

B- vitamines hebben een essentiële rol in onze stofwisseling. Tot de essentiële B-vitamines behoren:

  • Thiamine (vitamine B1)
  • Riboflavine (vitamine B2),
  • Niacine/niacinamide (vitamine B3),
  • Pantotheenzuur (vitamine B5),
  • Vitamine B6,
  • Folaat (vitamine B11),
  • Vitamine B12,
  • Biotine

De verwante nutriënten inositol en PABA (para-aminobenzoëzuur) zijn officieel geen B-vitamines, maar maken vaak wel deel uit van een vitamine B-complex.

B-vitamines, zijn in voeding aanwezig in onder meer volkoren granen, fruit, groenten, vlees en zuivel. Zij hebben veel effect op ons functioneren en zijn van belang voor de normale functie, ontwikkeling en onderhoud van het lichaam. De wateroplosbare vitamines worden in beperkte mate in het lichaam opgeslagen; dagelijkse inname van voldoende hoeveelheden van deze vitamines is daarom belangrijk. Subklinische tekorten aan B-vitamines (met name vitamine B6, folaat en vitamine B12) komen in Nederland geregeld voor.

Dit komt onder andere door het voedingspatroon van de meeste Nederlanders en het verlies van B-vitamines met 10 tot 25% door voedselbewerking en voedselbereiding. Daarnaast kan de behoefte aan een B-vitamine verhoogd zijn door erfelijke aanleg, ziekte of verminderde opname.

Met een goede multi met B-vitamines of een vitamine B-complex wordt (ruimschoots) aan de normale fysiologische behoefte aan B-vitamines voldaan. Voor therapeutische toepassingen kunnen afzonderlijke B-vitamines in een hogere dosering worden ingenomen. Het is belangrijk daarnaast altijd een multi met B-vitamines of een vitamine B-complex te gebruiken, aangezien B-vitamines in sterke mate samenwerken.

Uit de praktijk:

Je hoort het best vaak als je aan iemand vraagt: hoe gaat het? “Ja gaat goed; wel moe en ik heb het erg druk”. Vaak wordt de vermoeidheid verklaard door het weer of slecht slapen of misschien is het voorjaarsvermoeidheid? Een oorzaak zou kunnen zijn dat je een tekort hebt aan Vitamine B.

Alle B-vitamine hebben gemeen dat ze zorgen voor een goed functioneren van het zenuwstelsel en dat er energie vrijgemaakt kan worden. Alle B-vitamine zijn wateroplosbaar. Een teveel plas je uit (net als vitamine C), dit kun je merken aan opvallend gele urine. Een vloeibare Vitamine B complex is het gemakkelijkst op te nemen voor je lichaam.

Vitamine B complex alles op een rijtje:

Verbetert: energie, zenuwen, immuunsysteem, spijsvertering, concentratie, geheugen, cholesterol, schildklier.

Vermindert: acne, depressie, stress, angst, vermoeidheid, carpaal tunnelsyndroom, tinnitus, rusteloze benen.

Eens proberen of vitamine B jou ook kan helpen? Dit is de variant die ik zelf al vele jaren gebruik en iedereen kan aanbevelen. Deze is namelijk vloeibaar dus gemakkelijk opneembaar en ook prettig in gebruik. Je kunt namelijk naar eigen wens de dosering bepalen.

PRL MAX B

Bronnen: opleiding voedingsdeskundige, stichting orthomoleculaire voeding, De supplementenwijzer Juglen Zwaan.

This entry was posted in: foodtalk

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s