foodtalk
Geef een reactie

Alles over het lymfestelsel

Wat kunnen mensen je soms toch inspireren! Zo kreeg ik de vraag van iemand of ik haar kon helpen mbt wat informatie over het lymfestelsel. Deze kon in haar geval extra aandacht en ondersteuning gebruiken. Ik denk dat het voor iedereen leuk en interessant is om te lezen wat het lymfestelsel precies is en hoe je deze kan ondersteunen en wat de klachten en het ziektebeeld kan zijn.
Wat doet het lymfestelsel:
Het lymfestelsel is naast het bloedvatenstelsel het tweede vaatstelsel van ons lichaam.
Deze is continue bezig met het afvoeren van afvalstoffen om het lichaam te beschermen tegen indringers. Dit systeem is gebaat bij een goede doorstroming. Blokkades kunnen dit verstoren (o.a. ontstekingen).

Onze cellen zijn dag en nacht bezig ons systeem draaiende te houden. Bij al dat werk worden veel afvalstoffen geproduceerd. Het lymfestelsel zorgt ervoor dat dit ‘bouwafval’ weer netjes wordt opgeruimd. Naast de bloedsomloop is het lymfesysteem een tweede veel minder zichtbaar vatenstelsel.
Het vervoert lymfe, een doorzichtige vloeistof die zich tussen de cellen bevindt en dienst doet als opslagplaats voor afvalstoffen. Deze vloeistof die je cellen, bloed lever en nieren omringt  zorgt met name voor het reinigen en ontgiften.
Om deze optimaal te kunnen laten functioneren is veel energie nodig. Onze spieren zorgen er voor dat het lymfestelsel in beweging blijft; de lymfevaten lopen namelijk door en tussen de spieren. Hoe harder die spieren aan het werk gaan, hoe sneller de lymfe wordt rondgepompt en hoe sneller afvalstoffen kunnen worden opgeruimd.
Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij jouw afweersysteem.
Lymfe zijn gegroepeerd in gebieden als bv oksels, buik, nek en eigenlijk door het hele lichaam (zie afbeelding).
Veel voorkomende klacht zijn:
Opgezwollen klieren: bij infectie of ontsteking gaan de lymfeklieren harder werken. De klieren krijgen heel veel te verwerken –> lymfevocht kan gaan stagneren. Klieren in je nek kunnen dikker aan voelen. Bij kleinigheid zoals verkoudheid zal de ontsteking en zwelling vanzelf minder worden binnen paar dagen.
lymfoedeem: wanneer lymfestelsel bij baby’s tijdens zwangerschap niet helemaal goed wordt aangelegd. Hierdoor kan je als volwassene te weinig lymfevaten hebben om al het weefselvocht af te voeren. Overschot aan vocht hoopt zich meestal op in onderbenen en enkels. Lymfoedeem kan ook ontstaan na bestraling of operatie.
Lymfadenitis: Bij grote infectie kan de lymfeklier ontstoken raken. Als de ontstekingshaard genezen is dan kan de lymfeklier zelf ook weer genezen.
Ziekte van Hodkin (lymfeklierkanker): wildgroei van beschadigde cellen in de lymfeklieren. Komt vooral voor bij jonge mensen
Ook worden slecht werkende lymfe geassocieerd met:
Fibromyalgie, multiple sclerose, chronisch vermoeidheid syndroom, pijn en pijnlijke opzwelling van de borsten, slechte spijsvertering, reguleert de bloeddruk, mentale kracht, nek-rugpijn, zuurstof naar weefsels, ontgifting, vertering, vetspiegel in het bloed, ademhaling, bloedsomloop, immuunsysteem, schildklierfunctie, cellulitis.
Hoe kun je het lymfestelsel gezond houden:
– voorkom stress
– drink voldoende water maar ook niet te veel
– blijf bewegen zodat de afvalstoffen afgevoerd blijven worden
– sauna en warm en koud douchen om doorbloeding te stimuleren
– droog borstelen van de huid
– massage
Voeding en suppletie voor reinigen van de lymfe:
– granaatappel, cranberries, bieten kersen, frambozen
– groenten vooral bladgroenten dankzij hoge gehalte chlorofyl
– rauwe groenten, fruit verse sappen
– verbetering ondersteuning weerstand en dus lymfestelsel: nano zink/koper, vitamine b complex, vitamine c, vitamine D, gojibessen  
– voldoende omega 3 vetten: amandelen, vis, lijnzaad, avocado, pompoen, supplement: Marine phytoplankton.
En daarnaast is het uiteraard heel belangrijk om zo schoon (biologisch) mogelijk te eten dus zonder kunstmatige toevoegingen om je lymfestelsel zo min mogelijk extra te belasten. Ook met gebruik van cosmetica, deze wordt namelijk direct door de huid opgenomen in het lichaam is het belangrijk kritisch te zijn want ook deze stoffen komen direct in het lymfestelsel terecht.
©gewoonlekkerpuur – Bianca
This entry was posted in: foodtalk

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s