foodtalk
Geef een reactie

Jodium te kort?

Een tijdje geleden las ik op nu.nl dat een groot deel van Nederland last heeft van een jodium te kort. Een belangrijke oorzaak hiervan zou zijn, doordat wij eigenlijk steeds meer en vaker zelf ons brood bakken of helemaal geen brood meer eten. Zie hier het artikel

 
Daarom dacht ik laat ik eens wat tips op een rij zetten om iedereen te helpen om dit te kort aan te vullen zonder dat je niet weer fabrieksbrood of gejodeerd zout hoeft te eten of gebruiken.


Wat is jodium nu eigenlijk?
In het kort gezegd is het een schildkliermineraal, die de trage schildklierwerking ongedaan maakt. 

De rol van jodium
Jodium is van zichzelf een giftig gas net als andere verwante elementen chloor & fluor. De zouten/negatief geladen jodium-ionen zijn oplosbaar in water en in deze vorm in zeer kleine hoeveelheden essentieel voor velen levensvormen.
Planten hebben meestal geen jodium nodig maar mensen wel. Wij hebben het nodig voor de productie van onze schildklierhormonen. Deze reguleert de stofwisseling in het lichaam en het basale metabolisme (energieverbruik van het lichaam in ruststand).


Werking
Jodium wordt via de maag in het bloed opgenomen. Hiervan gaat ongeveer 30% naar de schildklier. Het grootste gedeelte 70% wordt aangewend door het immuunsysteem. Het restant dat overblijft wordt gefilterd door de nieren en verdwijnt via de urine. Belangrijk om te weten is dat jodium net als bijvoorbeeld vitamine C niet vast wordt gehouden door ons lichaam.Zoals ik eerder omschreef is het een in water oplosbaar mineraal. Het is daarom dus van belang regelmatig de juiste voeding binnen te krijgen dat jodium bevat. 

 
Heb jij een jodium tekort?
. De meest voorkomende symptomen van een chronisch jodiumgebrek zijn:

 

 • Lusteloosheid
 • Moeheid
 • Sloomheid
 • Snel koud krijgen
 • Verminderd libido
 • Tragere hartslag
 • Droge haren
 • Haaruitval
 • Somberheid
 • Depressiviteit
 • Slechthorendheid
 • Abnormale gewichtstoename
 • Constipatie
 • Hese, diepere of krakende stem
 • Gezwollen ogen
 • Droge en opgezette huid
 • Dikke enkels
 • Spierpijn en spierkrampen
 • Geheugenverlies
 • Concentratiestoornissen
Wat kun je doen tegen een jodium te kort
Hierbij een aantal superfoods en voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium:
– chlorella 
– kelp (zeegroente, zeewier) onder andere rijk aan jodium 
This entry was posted in: foodtalk

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s