eivrij, glutenvrij, suikervrij, Tussendoor, zuivelvrij
Geef een reactie

Gevulde speculaas (eivrij, glutenvrij, zuivelvrij)


Gevulde speculaas een echte lekkernij van deze tijd! Maar wat als je ook rekening moet houden met een bepaald dieet, omdat je bijvoorbeeld geen suiker wilt eten. Of omdat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Het kan allemaal en het is makkelijker dan je denkt!
Dit recept is vrij van riet- en bietsuiker, ei, gluten, zuivel, mais en soja. Kortom veganistisch en gewoon heel erg lekker!

Ik heb wel gebruikt gemaakt van kokosbloesemsuiker. Deze wordt ook wel palmsuiker genoemd en wordt gemaakt van de kokosnootnectar. Kokosbloesemsuiker is een voedingsrijke zoetstof met een glycemische indexwaaard (hierna GI-index genoemd) van 35. De GI-index van honing ligt tussen 55-60, glucose-fructosesiroop 62, witbrood 75 en maltodextrine 105! Doordat de GI-index in verhouding met andere zoetmiddelen erg laag is worden de calorieen veel langzamer opgenomen in de bloedbaan. Hierdoor krijg je minder pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. 
Naast de lage glycemische indexwaarde van kokosbloesemsuiker bevat deze ook veel andere goede voedingsstoffen waaronder; kalium, magnesium, ijzer, zink, zwavel, koper en vitamine B1, B2, B3 en B6.
Kortom is dit naar mijn mening het meest ‘gezonde’ zoetmiddel. 


Ingrediënten:

Amandelspijs:
125gr. dadels
– 125gr amandelmeel
– citroensap 2el

Deeg:
– 200gr boekweitmeel
– 1 tl baking soda
– 30gr kokosbloesemsuiker
– 1 el koek en speculaaskruiden
100gr kokosolie
– amandelschaafsel hoeveelheid naar smaak. 

Keukenapperatuur:
– oven
– keukenmachine met S-blade
– Bakpapier
– ovenschaal 16x16x4cm (lxbxh)

Bereiding:
Laat de dadels een nachtje weken in water (minimaal 4 uur). Giet deze de volgende morgen af en doe ze in de keukenmachine. Doe hier ook het amandelmeel bij en de citroensap.
Meng tot een geheel en doe dit mengsel in een bakje en zet het even in de koelkast. Hierdoor kan je het zo gemakkelijker gebruiken als het iets is opgestijfd.
Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden en bekleed de ovenschaal/vorm met bakpapier. De vierkante ovenschaal de ik heb gebruikt heeft de volgende afmetingen: Lengte 16cm, breedte 16cm, hoogte: 4cm en diameter 19,5 cm. 

Smelt de kokosolie en voeg deze samen met alle ingrediënten voor het deeg behalve het amandelschaafsel, in de keukenmachine. 
Maak van dit deeg twee gelijke delen. Bekleed de bodem van de ovenschaal/vorm met een deel. Pak daarna de vulling uit de koelkast en verspreid deze geleidelijk over het deeg. Pak het tweede deel deeg en verspreid deze over de vulling. 
Strooi naar smaak wat amandelschaafsel over de laatste laag en zet de gevulde speculaas in de oven. Afhankelijk van jouw oven gaar bakken binnen 20 tot 25 minuten.
Goed af laten koelen voor serveren en bewaren in de koelkast. 


 

©prepare and eat your food with love – Bianca
This entry was posted in: eivrij, glutenvrij, suikervrij, Tussendoor, zuivelvrij

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s