suikervrij, Tussendoor
Geef een reactie

Appeltaart à la 2014
Het is voor veel mensen vakantie tijd. Heerlijk even helemaal niets, geen werk en geen andere verplichtingen. Kortom tijd om het leven volop te vieren en te genieten, zeker van het zomerse weer. Dit in combinatie met de verjaardag van mijn broer in het vooruitzicht bracht mij op het idee om weer eens appeltaart te maken. Maar dan geen traditionele appeltaart van tarwe en rietsuiker, maar een gezondere variant.

Zelf ben ik erg kritisch met eten; het moet vooral gezond zijn en daarnaast moet ik rekening houden met mijn voedselallergieën.

Toch is echt zondigen op zijn tijd ook best lekker. Voor zulke momenten kies ik bewust voor alleen pure ingrediënten. Vanuit deze overtuiging ben ik aan de slag gegaan met als resultaat onderstaand recept. 
Helaas mag ik deze zelf niet dus ik moest volledig vertrouwen op het oordeel qua smaak van mijn panel (manlief en mijn broer). Zij vinden hem heerlijk dus hoop ik ook vele andere blij te kunnen maken met dit recept.

De vakantie is de perfecte tijd om ook zelf eens wat lekkers te maken dus hoop ik jou hiermee weer te kunnen inspireren. 

Ingrediënten:
– 1kg Appels
– 200gr volkoren Speltmeel

– 100gr Havervlokken

– 175gr Roomboter
– 3el (suikervrije) appelmoes
– 80gr Palmsuiker
– 75gr rozijnen
– 1/2 theelepel vanillepoeder
– 2 theelepels kaneelpoeder
– 1 dooier van een ei

Extra deeg mocht het nodig zijn voor de bovenkant:
– 50gr Roomboter
– 50gr Havervlokken
– 100gr volkoren speltmeel
– 30gr palmsuiker
– 1el appelmoes

Keukengerei/apparatuur:
– Oven
– Springvorm met doorsnee van 24cm
– Deegroller

Bereiding:
Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Schil de appels en snijd deze in stukjes. Meng de stukjes appel samen met de rozijnen, kaneelpoeder, vanillepoeder en appelmoes in een bak.
Doe in een andere beslagkom de palmsuiker, roomboter, speltmeel, havervlokken en de eidooier. Kneed alles fijn en samen tot een beslag. Als alle ingrediënten goed gemengd zijn maak je er een bal van en laat je deze ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast. 
Vervolgens gebruik je 3/4 van het deeg voor de taartbodem en de zijkant van de springvorm. Eventueel eerst nog invetten met wat roomboter. Om het deeg mooi plat te maken gebruik je wat speltmeel en een deegroller.

Als de springvorm is bekleed met het deeg kan het appelmengsel  in de vorm worden gegoten. 
Dit is het moment waar ik er altijd achter kom dat ik te weinig deeg heb om een mooie bovenkant te maken. Daarom heb ik nog wat extra gemaakt met de ingrediënten onder extra deeg. De werkwijze is hetzelfde; alles mengen en fijn kneden in een kom, even op laten stijven en strookjes snijden van het plat gerolde deeg en hiermee de taart bedekken.

Als de taart klaar is kan deze de oven in voor ongeveer een uur. Houdt het goed in de gaten want de temperaturen en verschillende type ovens maken soms een groot verschil. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat die bij jou een kwartiertje langer of korter de oven in moet. ©Perpare and eat your food with love – Bianca

 

This entry was posted in: suikervrij, Tussendoor

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s