Allergieën, glutenvrij, suikervrij, toetje, Tussendoor, vegan
Geef een reactie

Rabarber TOETJE

Ja dat is weer eens wat anders een rabarber toetje! En ook nog eens zeer gemakkelijk te maken, dus zeker het proberen waard. Rabarber is een groente die op dit moment volop verkrijgbaar is in het seizoen. Het rabarberseizoen loopt van ongeveer maart tot augustus dus je hebt nog even de tijd.

 

 

 

 

 

 

Naast het feit dat rabarber een groente is bevat het ook veel vezels en vitamine C en slechts 23 kilocalorieën per 100 gram. Vroeger werden de wortels ook wel als medicijn gebruikt vanwege de laxerende werking.
 

 

Er zijn verschillende soorten rabarber. Bij sommigen zijn de stengels rood, andere hebben groene stengels of een mix van groen en rood. Groen betekent in dit geval dus niet dat ze onrijp zijn maar wel dat deze soort zuurder is. Als je rabarber koopt zorg er dan voor dat de stelen hard en stevig zijn. Bewaar ze in plastic in de koelkast en bij een overvloed aan rabarber kan je ze schoonmaken, in stukjes snijden en invriezen. Die kan je ongeveer een jaar bewaren in de vriezer.
 

 

Mocht je zelf een rabarber plant hebben denk er dan goed aan dat je de bladeren absoluut niet kunt eten deze zijn giftig. Rabarber bevat namelijk oxaalzuur, dit is een stof die calcium aan zich bindt en in grote hoeveelheden giftig is. Dit zorgt ook voor de zure smaak. De bladeren van rabarber bevatten zoveel oxaalzuur dat ze giftig zijn (nooit eten dus!). De kleine hoeveelheid zuur die zich in de stengels bevind kan absoluut geen kwaad zolang je maar geen kilo’s achter elkaar eet. 21 Juni is de langste dag, na deze dag neemt het oxaalzuurgehalte in de stengels toe. Daarom is het beter om na de 21egeen rabarber meer te oogsten uit eigen moestuin.

 

Wat heb je nodig voor dit heerlijke rabarber toetje voor 2 personen:
 

 

Ingrediënten:

 

– 250 gram rabarber

 

– 100 ml vers geperste sinaasappelsap

 

– 150 gram aardbeien

 

– 1 Eetlepel chiazaadjes

 

– Handje rozijnen
 

 

Keukenapparatuur:

 

– Kleine steelpan

 

– Gasfornuis
 

 

Bereiding:

 

Was de rabarber en snijd deze in kleine stukjes van ongeveer 2 centimeter. Indien nodig kun je lange draden van de buitenkant van de stengels afhalen of bij voorkeur schillen.

 

Pers 100ml verse sinaasappelsap (dit zijn ongeveer 3 perssinaasappels dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid sap in de sinaasappel).

 

Pak de steelpan en giet hier 100ml verse sinaasappelsap in en doe de rabarber stukjes er bij. Zet dit op het vuur op een laag pitje en kook binnen een paar minuten gaar. Laat dit geheel afkoelen en voeg 1 eetlepel chiazaadjes toe.

 

Na het afkoelen kun je dit mengsel eventueel in de koelkast bewaren voor het opdienen.

 

Was nu de aardbeien en snijd in stukjes, verdeel de rabarber compote over twee schaaltjes samen met de aardbeien en rozijnen.
 

 

Als je overhoudt of een grotere hoeveelheid in een keer maakt kun je de compote ook gebruiken om door de (soja)yoghurt of havermout te mengen.

Smaakt dit naar meer? Probeer dan ook eens een rabarber crumble uiteraard vrij van geraffineerde suikers, glutenvrij, eivrij en zuivelvrij. 
rabarber

 

 

 

Prepare and eat your food with love – © Bianca

This entry was posted in: Allergieën, glutenvrij, suikervrij, toetje, Tussendoor, vegan
Tagged with: ,

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s