foodtalk
Geef een reactie

Vitamine D

De zon schijnt weer volop en wat is dat heerlijk! Dankzij de zon kunnen wij ook vitamine D aanmaken. Door blootstelling aan zonlicht verkrijgt het lichaam vitamine D. De ultraviolette straling van de zon zet een soort cholesterol (ergosterol) om in vitamine D. 
 
 
 
 
 
Wat doet vitamine D
Vitamine D speelt een rol bij de absorptie en assimilatie (opbouw van stoffen) van calcium en fosfor en is daarom van groot belang voor de vorming van botten en het gebit, vooral in de kindertijd. Vitamine D helpt ook bij het in stand houden van een evenwichtig werkend zenuwstelsel, een regelmatige hartslag en normale bloedstolling. Ook beïnvloedt vitamine D de spierfunctie. 
 
Symptomen die kunnen wijzen op tekort aan vitamine D
Onder andere vermoeidheid, spierklachten en lusteloosheid kunnen signalen zijn van een vitamine D tekort. Maar ook problemen met het skelet kunnen een gevolg zijn van een tekort. 
Als je voldoende vitamine D in je bloed hebt, spreek je van een vitamine D-sufficiëntie. Een te lage waarde aan vitamine D noemen je een vitamine D-tekort. Hierin zijn verschillende gradaties te onderscheiden:
 

Vitamine D-insufficiëntie

Dit wordt ook wel een ‘hypovitaminose D’ genoemd. Dit is over het algemeen een kortdurend en licht vitamine D-tekort. De hypovitaminose D zorgt meestal voor oververmoeidheid, lusteloosheid, spierpijn en/of spierkramp.

Vitamine D-deficiëntie

Dit houdt in dat er veel te weinig vitamine D in het bloed aanwezig is. Een langdurig en ernstig vitamine D tekort kan allerlei botklachten, spierklachten en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.

Vitamine D-uitputting

Vitamine D-uitputting houdt in dat het lichaam helemaal geen vitamine D meer voorradig heeft. In dit geval ontstaan botafwijkingen zoals ontkalking, vergroeiing en verweking maar ook spierziekten, zenuwafwijkingen en afwijkingen van de bijschildklier. Dit tekort kan zelfs levensbedreigend zijn.

Mogelijke symptomen van een vitamine D-tekort

 • Chronisch tekort aan energie
 • Zwakkere botten
 • Bloedend tandvlees
 • Spier- en/of gewrichtspijn
 • Lusteloosheid
 • Angstaanvallen
 • Hyperventilatie
 • Krampen en spiertrillingen
 • Wie langdurig last heeft van een vitamine D-tekort kan zelfs last krijgen van hartproblemen.

Risicogroepen voor een vitamine D-tekort

 • Vegetariërs en veganisten
 • Mensen die weinig buiten komen
 • Mensen die bedekkende kleding dragen (lange mouwen, hoeden, hoofddoeken, boerka’s)
 • Ouderen, vooral omdat zij veel binnen zitten
 • Zwangere vrouwen
 • Mensen met een donkere huidskleur
 • Mensen die ongezond en eenzijdig (niet-gevarieerd) eten
 • Mensen die veel alcohol drinken
 • Mensen die een vetarm of vetvrij dieet volgen
 
Bronnen van vitamine D
In Nederland schijnt helaas niet iedere dag de zon waardoor we niet zo gemakkelijk aan voldoende vitamine D komen. Daarom is het belangrijk deze ook uit voeding te halen. Let er wel op dat deze bron van vitamine D uit voeding beperkt is. Vitamine D komt van nature alleen voor in dierlijke producten zoals: eieren, melk, boter, vlees en vis (in kleine hoeveelheden). Vette vissoorten zoals makreel, zalm en haring vormen hierop een uitzondering deze bevatten wel veel vitamine D evenals visleverolie. 
 

BehandelingPRL D3

Een vitamine D- tekort kan worden aangetoond door middel van een bloedtest. Je kunt een vitamine D tekort behandelen of voorkomen door voedingsmiddelen die vitamine D bevatten op te nemen in jouw voedingspatroon. Eventueel kun je deze ook voorkomen door middel van het slikken van een vitamine D supplement. Een vloeibare variant is het beste opneembaar voor het lichaam. Let hierbij ook op de ingrediënten, dus zorg ervoor dat er zo min mogelijk onnodige toevoegingen in verwerkt zitten. Een product waar ik enorme fan van ben is Vitamine D van PRL hier te bestellen.

This entry was posted in: foodtalk
Tagged with: , , ,

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s