foodtalk
Geef een reactie

Sapjes, slowjuicer, blenders en sapcentrifuge

Even een blogje over apparaten: de blender, slowjuicer en de sapcentrifuge. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, net als smoothies en sapjes die heb je vast ook wel eens gedronken. Eerst maar eens duidelijkheid scheppen over het verschil tussen een smoothie en een sap:

Sap vs Smoothie

Het verschil tussen een smoothie en een sap is eigenlijk heel simpel. Bij een smoothie gaan (bijna) alle ingrediënten in de blender en heb je een dikke drank. Op die manier drink je de hele vrucht en groente. Hierdoor blijven ook alle voedingsvezels behouden. 
Bij het maken van een sapje gebruik je meestal een sapcentrifuge of een slowjuicer. Op die manier drink je alleen het sap van de vrucht of groente en de vitamine en mineralen die deze bevatten. 


Sapcentrifuge 
Ik krijg vaak de vraag wat voor apparatuur ik gebruik voor het maken van verschillende sapjes. Ik begon tijdens mijn studietijd met de aanschaf van een sapcentrifuge dat was toen een hele stap. Zeker omdat een verse sap toen vaak verse jus d’orange was. En mocht je het heel spannend willen maken gebruikte je de blender en combineerde je jus d’orange met een banaan en aardbei of een kiwi.
Ik wilde verder experimenteren en was bijvoorbeeld ook gek op tomatensap. Iedere zomer hadden we een overvloed aan zelf gekweekte tomaten dus ideaal om dan de sapcentrifuge te gebruiken voor zelf gemaakte tomatensap.
Daarna ben ik verder gaan experimenteren met andere combinaties zoals sinaasappel, gember, bleekselderij en appels. Zo ging ik iedere keer verder en begon bietjes te gebruiken maar ook venkel.
Intussen werd ook de slowjuicer steeds bekender. Het idee sprak mij erg aan maar een aankoop lag budgettair toen niet binnen bereik. Ik proefde wel duidelijk een verschil als ik na yoga een verse sap bestelde dat rechtstreeks uit de slowjuicer kwam.
Daarna kwam tarwegras in the picture dit probeerde ik in de sapcentrifuge in combinatie met fruit. Dat ging prima echter minder sap als wanneer ik het elders uit de slowjuicer of tarweggraspers zag komen.Mijn voedselallergieen werden met de tijd ook steeds erger waardoor het grootste gedeelte van mijn voeding steeds meer ging bestaan uit groenten en fruit.
In de tussentijd had ik ook al een aantal goedkope blenders verslonden en werd het tijd daar in te investeren zodat ik ook noten door mijn smoothies kon malen. En naast noten ook bladgroenten en andere ingrediënten gemakkelijker fijn kon blenden. Zie hieronder de blender die ik toen heb aangeschaft en nog steeds iedere dag dienst doet, erg blij mee!Slowjuicer
Nu 5 jaar verder heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en een slowjuicer gekocht. En wow wat een verschil! Ik heb inderdaad veel minder fruit en groenten nodig voor een grote hoeveelheid sap. Een slowjuicer is een koud-persende machine. Dit betekend dat het fruit en groenten door middel van een pers en een zeef tot sap gemaakt wordt. Hierdoor zou een slowjuicer gemiddeld 30% meer sap geven dan een sapcentrifuge. Doordat beide processen anders zijn schijnt het zelfs zo te zijn dat de voedingsstoffen beter behouden blijven als je gebruikt maakt van een slowjuicer in plaats van een sapcentrifuge. 
Als je namelijk een sapcentrifuge gebruikt perst deze het sap uit de groenten en fruit op hoge snelheid. Hierbij komt een grote hoeveelheid wrijving en hitte vrij. Hierdoor gaat een deel van de vitamine en mineralen verloren. En tijdens het centrifugeren komt ook zuurstof bij het sap waardoor deze snel begint te oxideren. Dit proces is te herkennen aan de verkleuring en het scheiden van vaste en vloeibare delen van het sap. Dit in tegenstelling tot sap uit de slowjuicer, deze kun je zelfs langer bewaren. 
Daarnaast is de gene die ik heb gekocht ook nog eens erg veelzijdig en dat is ook precies wat ik zocht.
Hij perst tarwegras tot sap maar ik kan er bijvoorbeeld ook ijs en noten -en granendrank mee maken.

Op basis van mijn ervaring is mijn advies: je kunt prima beginnen met een sapcentrifuge om te kijken of het echt wat voor jou is en later een grotere investering doen als het bevalt. En eventueel kun je altijd kijken naar een tweedehands apparaat. 
Daarnaast is een goede blender aanschaffen zeker de moeite waard en daarmee kom je al een heel eind. 
Het is vooral belangrijk te bedenken waar je het allemaal voor wilt gaan gebruiken. 

This entry was posted in: foodtalk

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s