ontbijt
Geef een reactie

Ontbijtmuffins

Je kent het wel je wilt snel de deur uit om optijd op het werk te komen. Maar daardoor is er vaak weinig tijd voor een gezond en goed ontbijt. Een sapje kun je de avond daarvoor al maken (ideaal is het niet maar beter dan niet of uit een pak). 
Maar is dat genoeg om de hele dag op te leven? Niet voor iedereen, in ieder geval niet voor mijn vriend. En ook om af te wisselen met boterhammen vind ik dit een goed alternatief; een ‘ontbijtmuffin’. Deze muffin is onder andere gemaakt van speltmeel en haver en zonder suiker. 


Ik maak de muffins meestal op zondag. Dan leg ik er 2 klaar voor maandag en de rest gaat de vriezer in voor de rest van de week. Zo’n recept ontwikkelen is best lastig zeker omdat ik ze zelf niet kan proeven vanwege mijn allergieën. Ik heb daarom volledig op zijn smaak moeten vertrouwen. Ik ben dus erg benieuwd wat jullie er van vinden.


Ingrediënten:

– 100 havervlokken
– 75gr speltmeel
– 1 banaan
– 2 eieren
– 150ml rijstmelk 

– 4 el kokosolie
– 1 el baking soda
– 1tl wijnsteen bakpoeder
– 80gr bevroren bosvruchten
– 20 gr gojibessen 

– Keukenmachine met S-blade


Bereiding:
Week de gojibessen in een bakje water ongeveer 15 minuten. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Meng de havervlokken, speltmeel, banaan, eieren, rijstmelk, kokosolie, baking soda en de wijnsteen bakpoeder samen tot één geheel in de keukenmachine. 
Giet de gojibessen af en meng deze samen met de bevroren vruchten door het deeg. 
Het is belangrijk de gojibessen even te laten weken zodat deze vocht opnemen en zacht worden. Hierdoor komt de smaak volledige tot zijn recht in de muffins. 
Vul daarna de muffin vormpjes en zet deze in de oven. Ik heb altijd precies genoeg beslag om 12 vormpjes te vullen. Bak de muffins gaar in 18 minuten daarna even af laten koelen.
Voor de zekerheid even checken of ze gaar zijn met een satéprikker voordat je ze uit de oven haalt. 
Mocht je deze ook gebruiken als ontbijt/tussendoor kun je ze gerust invriezen dan heb je altijd iets lekkers op voorraad. 

variatie:
Het is mij wel een overkomen dat ik niet genoeg bevroren fruit had. Toen heb ik nog wat rozijnen gebruikt om smaak te geven aan de muffins. Het lijkt me ook lekker om eens te proberen met stukjes peer/appel kaneel en rozijnen.
Mocht je van zoet houden dan kan ik me voorstellen dat je er altijd rozijnen of dadels aan toevoegt zodat ze wat zoeter worden. 
 
 
 
This entry was posted in: ontbijt

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s