foodtalk
Geef een reactie

Alles over Venkel + smoothie

Als je al eens een groene smoothie hebt gedronken, is dit er een die je zeker eens moet proberen. Een frisse combinatie van Venkel, postelein, appel en avocado. Deze mix ligt niet erg voor de hand maar is zeker het proberen waard.

Deze smoothie bevat onder andere sap van de venkel. De venkel staat bekend om zijn

anijssmaak, maar heeft daarnaast ook een aantal andere belangrijke gezonde aspecten;
– Het is een uitstekende bron van voedingsvezels. 
– Het kan helpen voor de verlaging van het cholesterol en bij diarree en obstipatie als gevolg van het prikkelbare darmsyndroom. 
– Het kan PMS-klachten (‘Pre Menstrueel Syndroom’) verlichten.

PMS-klachten en venkelUit recent onderzoek van de Urmia University is gebleken dat venkel mogelijk PMS-klachten verlicht. Voor het onderzoek werd een groep van 36 vrouwen in drie groepen opgesplitst. Groep één kreeg drie dagen voor de menstruatie tot drie dagen na de menstruatie een extract van venkelzaad. Groep twee moest regelmatig bewegen en groep drie veranderde niets aan haar normale situatie. De klachten verminderden bij groep één en twee. Echter werd het grootste effect gezien bij de eerste groep die het extract van venkelzaad kreeg.
Deze vrouwen werden minder depressief, konden beter overweg met familie en vrienden en vonden het makkelijk hun normale werk te doen. Men denkt dat venkel de vrouwelijke geslachtshormonen die PMS veroorzaken weer in evenwicht brengt. Het zou ook kunnen dat een combinatie van het venkelextract en regelmatig bewegen nog effectiever is.

Naast bovengenoemd effect is het ook echt een heerlijke en frisse combinatie om de dag mee te starten. 
Wat heb je nodig voor 1 groot glas of 2 kleinere glazen:
– Halve venkel 
– Halve avocado
– 1 of 2 appels hangt af van persoonlijke verkeur (zoeter of minder zoet)
– Grote hand postelein 
– 1 theelepel maca poeder om de hormoonhuishouding verder in balans te krijgen, hierover later meer. 

Bereiding:
Pers de venkel en appel(s) tot sap in de sapcentrifuge. Doe het sap in de blender samen met de overige ingrediënten, even blenden en genieten maar. 

This entry was posted in: foodtalk
Tagged with: , ,

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s