foodtalk
Geef een reactie

Over stokbrood; Welke en waarom? Of toch een Baguette? #Stokbrood


Het is tijd om een klein onderzoekje te delen. Als je in de winkel staat voor een groot schap vol met afbakbroodjes denk je wel eens: waarom al die keuze? En wat is het verschil tussen een stokbrood en een baguette? Waarom zit er prijsverschil tussen de verschillende stokbroden?
Is dat puur marketing? Vanwege al deze vragen heb ik zelf een klein onderzoekje gedaan voor als je op zoek bent naar een gewoon lekker puur wit stokbrood. Immers altijd handig om in huis te hebben voor onverwachts bezoek of voor in het weekend.
Ik heb hiervoor 4 verschillende type stokbroden gekocht:
– Basic baguettes €0,80 – per 2 stuks 
– Excellent ambachtelijk wit stokbrood €1,49 – 1 stuk
– Frans stokbrood €0,80 – 1 stuk
– Franse baguettes € 0,95 – 2 stuks


Wat verwacht je dat er qua ingrediënten in een stokbrood zit? Gewoon wat water, gist, meel en zout, toch?
Als je naar de namen kijkt zou je verwachten dat bijvoorbeeld een baguette of een stokbrood het meest natuurlijke product is.
Op basis van bovenstaande verwachting voldoet het Franse stokbrood helemaal van €0,80.

Maar wat is nu echt het verschil tussen een Frans stokbrood en een baguette? Baguette betekend gewoon stokbrood in het Nederlands. Volgens Wikipedia is het verschil het volgende:

“Stokbrood is pas sinds de jaren ’70 van de 20e eeuw in Nederland verkrijgbaar. Het Nederlandse stokbrood wijkt in smaak af van het Franse. Dat komt door het gebruik van het gist (zuurdesem (F) in plaats van bakkersgist (NL)) en het type meel (harde tarwe in plaats van “gewoon Nederlands” meel)”

Op basis daarvan zou je verwachten dat een Franse baguette €0,95 zuurdesem bevat. Dat bevat het ook alleen bevat deze naast zuurdesem ook gist dus is het niet compleet volgens Frans recept.
Alleen het excellent stokbrood van €1,50 bevat alleen zuurdesem en geen gist.

Conclusie:
Als je voor een puur betaalbaar stokbrood wilt gaan koop je het Franse stokbrood van €0,80 of voor luxere gelegenheden het ambachtelijke witte stokbrood van €1,50.
De andere twee varianten bevatten naar mijn menig teveel onnodige ingrediënten zoals E472e, melkzuur en plantaardige olie etc. Het zijn mengelingen van een beetje Franse en een beetje Nederlandse receptuur met goedkopere ingrediënten. 


This entry was posted in: foodtalk
Tagged with: ,

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s