superfoods
Geef een reactie

Superfoods wat zijn dat? – chiazaad

Je hoort het de laatste tijd heel veel het woord: Superfoods. Maar wat zijn dat nu eigenlijk?
Superfoods zijn voedingsmiddelen die meer voedingsstoffen en mineralen bevatten dan gemiddeld.
Er zijn vele soorten: Frambozen, blue berries, chiazaden, maca poeder, Goji berries, mulberries, hennepzaad etc.

Ik gebruik zelf steeds een andere superfood om van alle voordelen optimaal te kunnen genieten. Chia zaad is een van mijn favorieten en ook zeer toegankelijk om mee te beginnen als je nog niet zoveel hebt geëxperimenteerd met superfoods. 
Wat zijn Chiazaadjes:
Chia is een plantensoort afkomstig uit Mexico en Guatamala. Het bestaat al heel lang, het werd vroeger geteeld door de Azteken nog voordat Columbus Amerika ontdekte. 
Maar pas sinds 2009 heeft de Europese Unie chiazaad goed gekeurd voor consumptie en is het pas verkrijgbaar in NL. 
Chiazaden zijn grove vezels die de darmwerking stimuleren. Ze bevatten 25% meer vezels dan lijnzaad, waardoor de darmen goed worden gestimuleerd tot werken. Daarnaast leggen zij een soort laagje in de darmen, waardoor koolhydraten langzamer worden omgezet naar glucose. Hierdoor heb je minder kans op pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat je langere tijd vol zit, waardoor je ook minder naar tussendoortjes grijpt. 
Naast de vezels bevat chia zaad een hoog gehalte aan omega 3 vetten. Naast walnoten biedt chia zaad één van de meest goed opneembare plantaardige vormen van omega 3. Deze vetten zijn goed voor het hart, de bloedvaten en de hersenen. Over het algemeen krijgen wij teveel Omega 6 en 9 vetten binnen en te weinig omega 3. Juist een balans in deze vetten is belangrijk om goed te kunnen functioneren. 
Ook anti-oxidanten, proteïnen en mineralen zijn goed vertegenwoordigd. Het zaad bevat een grote hoeveelheid aan calcium, ijzer, magnesium en foliumzuur. Voor vegetariërs en sporters is de combinatie van mineralen, proteïne en omega 3 vetten een perfecte uitkomst! En natuurlijk ook voor ieder ander.
Hoe kun je chiazaad het beste gebruiken:
Laat chiazaad  minimaal een half uur in water, yoghurt of ander vocht staan. Het neemt namelijk wel 10 keer zijn eigen grootte aan vocht op. Wanneer je dit niet doet gebeurt dit in de darmen en onttrekt het dus lichaamseigen vocht. 
Om dit te voorkomen pak je een afsluitbaar bakje dat je vult met een beetje chiazaad en wat water. Zo zie je dat het zaad het vocht langzaam opneemt. Zorg ervoor dat het niet te dik is, als het te dik is voeg dan nog wat water toe. Sluit het bakje af en zet het in koelkast. Op deze manier heb je voor een paar dagen chiazaad dat je direct door je smoothie of yoghurt kunt mixen.
Zo kun je bijvoorbeeld een lepel mixen met deze smoothie http://www.gewoonlekkerpuur.nl/2013/10/spinazie-smoothie-boost.html.
This entry was posted in: superfoods
Tagged with: ,

door

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met veel verse producten uit eigen moestuin. Hier is de liefde voor pure voeding begonnen. Thuis altijd veel verse groenten en fruit gegeten maar ook huisgemaakte soepen, sauzen en taarten. Als klein kind letterlijk opgegroeid tussen de boerenkool plantjes en aardbeien. Deze liefde heeft zich voortgezet toen ik uit huis ging om te studeren. Maar wat was het moeilijk om vanuit de ‘normale’ supermarkt een gezonde maaltijd te halen. Hier begon mijn eerste zoektocht naar wat echt gezond eten is. Veel van mijn vrije tijd besteed aan het lezen van verschillende boeken over eten. Ook mijn eerste investering gedaan door het kopen van een sapcentrifuge. Wat opvallend is, is dat je eigenlijk niet leert wat goed eten is, ook niet op de lagere school. De schijf van 5 is wel eens voorbij gekomen maar dat is het dan ook wel. Daarna diverse werkzaamheden gedaan voor verschillende A-merk fabrikanten. Er is veel vertrouwen in producten die fabrikanten maken en de claims die zij op hun verpakkingen zetten. Bijvoorbeeld nu nog minder calorieën in product X. Maar zijn de calorieën in voedsel het belangrijkste om te tellen om je uiteindelijk goed te voelen? Na een aantal jaren zoeken naar de juiste balans tussen werken, voeding en gezondheid kwam ik er achter dat ik een meervoudige voedselallergie heb. Geen wonder dat ik me vaak niet zo lekker voelde. Hierdoor ben ik 5 jaar geleden begonnen met het maken en drinken van groene smoothies. En door deze allergieën ben ik mij nog verder gaan verdiepen in alternatieven om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen en uiteindelijk een opleiding gestart: HBO voedingsdeskundige. Om een juiste balans te vinden in het dagelijkse leven beoefen ik zelf al ruim 10 jaar yoga. In de zomer van 2016 heb ik mijn yogadocente opleiding vinyasa yoga (flow yoga) afgerond en geef ik ook yogales. Vanuit deze ervaringen en blog hoop ik iedereen te kunnen inspireren om zicht bewuster te worden van zijn of haar gezondheid. Veel lees en eetplezier! Heb je vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op. Groetjes Bianca Voedingsdeskundige & Yogadocente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s